Prof. dr. sc. Davor Pavuna i gosti održali predavanje o Indiji i Europi u 21. stoljeću

U srijedu, 30. listopada 2019., u Napretkovom kulturnom centru, Bogovićeva 1, Hrvatsko-indijsko društvo i Hrvatsko kulturno društvo Napredak organizirali su predavanje prof. dr. sc. Davora Pavune i gostiju o Indiji i Europi u 21. stoljeću.

Nakon završene pete gimnazije u Zagrebu, Davor Pavuna diplomirao je fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu godine 1977. Doktorirao je u Engleskoj 1982. na elektronskim svojstvima novih materijala. Boravio je u Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji i Francuskoj. Od godine 1986. je na Švicarskom Institutu za Tehnologiju u Lausannei. Voditelj je grupe za supravodljivost, profesor i ravnatelj Centra za nove elektronske materijale. Objavio je dvjesto pedeset CC radova, uredio 33 knjige, održao oko 200 pozivnih predavanja u najboljim svjetskim institutima te oko stotinu predavanja diljem Hrvatske. Predsjedao je na 35 konferencija i 7 ljetnih škola. Strateški je savjetnik brojnih korporacija i vladinih agencija po svijetu. Godine 1982. primio je odlikovanje Kraljevskoga društva, 1986. nagradu Joliot-Curie, a 2006. odličje Danice Hrvatske s likom Nikole Tesle. Gostujući je profesor u Osijeku i Mostaru te predsjednik Zaklade Teslin Svijet.

Profesor Pavuna rekao je da se u trenutku Brexita Hrvatska sprema za skorašnje predsjedanje Europskom Unijom. Sitna, u usporedbi s Indijom (1.3 milijarde pučana), Hrvatska u ovom trenutku treba i smije odigrati itekako bitnu povijesnu ulogu. Dinamika je razmjena EU-Indija u diplomatskom, kulturnom i poslovnom smislu itekako nezaobilazna. Njemačka ekonomija već 18 mjeseci opada dok će indijska nastaviti rasti. Mnoge zanimljive povijesne teme i neke (ne)očekivane sinergije dr. Pavuna prikazao je uz primjerenu zajedničku raspravu i prijateljsko druženje.

Prvi gost profesora Pavune bio je prof. dr. sc. Darko Žubrinić, predsjednik Društva prijatelja glagoljice, koji je govorio o životu i djelu hrvatskoga slikara Kristiana Krekovića. Kreković je portretirao Mahatmu Gandhija u svojem atelijeru u Parizu 1936. Njegovo prijateljstvo s Gandhijem zanimljiva je poveznica između Hrvatske i Indije.

Bliska poslovna suradnica profesora Pavune, gospođa Tanja Kovačević, objasnila je kako na jednostavan način doći do bespovratnih sredstava iz fondova Europske Unije.

Na kraju predavanja, obratio se nazočnima predsjednik Hrvatsko-indijskoga društva, gospodin Joginder Singh-Nijjar, koji je podijelio svoja iskustva o životu i boravku u Hrvatskoj.

Pripremio: Robert Bulat, tajnik, Hrvatsko-indijsko društvo