Jedinstvo u različitosti – Multikulturalizam i sekularizam u indijskom društvu: etnička, vjerska i jezična raznolikost

Povodom Dana nacionalnog jedinstva Republike Indije koji se slavi 31. listopada, u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu 26. listopada 2021. godine održan je seminar pod nazivom „Jedinstvo u različitosti – Multikulturalizam i sekularizam u indijskom društvu: etnička, vjerska i jezična raznolikost“.

Tijekom naredne dvije godine (od rujna 2021. do kolovoza 2023.) Indija slavi „Azadi Ka Amrit Mahotsav“ ili u slobodnom prijevodu „Veliki indijski festival slobode“. 15. kolovoza 2022. godine Indija će obilježiti 75. godišnjicu svoje neovisnosti, a tim će povodom u razdoblju od rujna 2021. do ožujka 2022. godine u Hrvatskoj održati šest specifičnih tematskih predavanja.

Predavanja su u organizaciji Veleposlanstva Republike Indije u Zagrebu i Hrvatsko-indijskog društva, a teme i točan termin održavanja moći će se vidjeti na web stranicama Veleposlanstva Indije i Hrvatsko-indijskog društva.

Prvo predavanje „Jedinstvo u različitosti – Multikulturalizam i sekularizam u indijskom društvu: etnička, vjerska i jezična raznolikost“ održano je na engleskom jeziku, a na početku predavanja sve prisutne pozdravio je u ime domaćina prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić, dopredsjednik HKD-a Napredak koje s Hrvatsko-indijskim društvom surađuje kroz različite projekte.

Prvi od govornika seminara bio je Veleposlanik Indije u Hrvatskoj Nj. E. Raj Kumar Srivastava te je u svom izlaganju rekao: „Iz perspektive filozofskog utemeljenja indijskih misli kako je rekao Swami Vivekanand – različitost je zapravo manifestacija svojstvenog jedinstva – i stoga se ne treba čuditi Jedinstvu u raznolikosti Indije. Sardar Patel učinio je veliku uslugu naciji političkim ujedinjenjem zemlje nakon stjecanja neovisnosti, što mu je prikladna počast za proslavu Dana narodnog jedinstva.

Poseban gost predavanja bila je Nj. E. Kolinda Grabar Kitarović, četvrta predsjednica Hrvatske, sada članica Međunarodnog olimpijskog odbora i prva žena iz Hrvatske.
U svom govoru Kolinda Grabar-Kitarović osvrnula se na složenu strukturu indijskog društva te tom prigodom rekla: “Uspjeh Indije u održavanju jedinstva uz njegovanje neusporedive raznolikosti velika je nada i model za ostatak svijeta. Dok Indiju nazivamo ekonomijom u nastajanju, u Indija se na mnogim područjima već pojavila kao svjetska sila”.

Generalni direktor Indijskog vijeća za kulturne odnose Dinesh K Patnaik koji je došao iz Indije posebno za ovu priliku u svom govoru je rekao: “Indija ne upravlja svojom raznolikošću, već stvara uvjete i stalne interakcije za procvat svoje raznolikosti. Kada vidite postotke u Indiji, to vam možda neće dati veličinu – 0,77% budističkog stanovništva broji 8,4 milijuna ljudi. Hindu religija sama po sebi nije jednoobrazna religija, već je puna vlastitih nijansi različitosti”.

Dr. sc. Ružica Čičak Chand, profesorica indijskih i budističkih studija i znanstvena savjetnica na Institutu za migracije i narodnosti govorila je o odnosu sekularizma i multikulturalizma u suvremenoj Indiji.

Posljednja od govornika bila je dr. sc. Marijana Janjić, profesorica indijske lingvistike, koja je na vrlo zanimljiv način govorila o očuvanju jezične raznolikosti u Indiji.

Moderatorica predavanja bila je mr. sc. Iva Mia Krušlin.

Na kraju predavanja Joginder Singh Nijjar, predsjednik Hrvatsko-indijskog društva zahvalio je predavačima i gostima na pažnji te ih pozvao na nastavak druženja uz čašicu okrijepe. Tom prigodom Joginder Singh Nijjar uručio je bivšoj hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović knjigu Naš Gandhi koja je nedavno predstavljena u Napretkovom kulturnom centru te su u pratnji domaćina prof. dr. sc. Dražena Vikić-Topića razgledali prostor Napretkovog kulturnog centra zadržavši se u kraćem ugodnom razgovoru.

Tekst i fotografije: Mario Milošević