Obilježavanje 150. godišnjice rođenja Mahatme Gandhija

U organizaciji Veleposlanstva Republike Indije u Zagrebu i Hrvatsko-indijskoga društva, 9. listopada 2019., u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu u Bogovićevoj ulici, u povodu obilježavanja 150. godišnjice rođenja Mahatme Gandhija, nazočili smo iznimnomu predavanju.

Ovaj put imali smo prigodu upoznati dr. Shobhanu Radhakrishnu iz Indije, koja je svoj životni put posvetila uspomeni i djelu velikoga Mahatme Gandhija. Ona promiče njegove vizionarske ideje narodu Indije, kao i onima u inozemstvu.

Dr. Shobhana Radhakrishna upijala je Gandhijeve vrijednosti dok je odrastala u njegovom ašramu (življenje u zajednici). Svoj život posvetila je njegovu načinu života i služenju čovječanstvu.

Dr. Shobhana Radhakrishna glavna je činovnica Gandhijeva foruma za etičko korporacijsko upravljanje. Putuje svijetom kako bi održala brojna pozvana predavanja o transformacijskom vodstvu Mahatme Gandhija koja organizira Veleposlanstvo Republike Indije na sveučilištima i različitim institucijama diljem svijeta:
● U listopadu 2009., 2011. i 2014. u povodu Međunarodnoga dana nenasilja UN-a održala je i 24 pozvana predavanja u Japanu, a u listopadu 2015. drži predavanje u Šri Lanki, u listopadu 2016. u Kini.
● U srpnju 2014. godine održala je ključno obraćanje o Gandhijevoj filozofiji na dan Nelsona Mandele u Johannesburgu, na poziv u povodu obilježavanja 100. godišnjice odlaska Mahatme Gandhija iz Južne Afrike.
● U veljači 2017. pozvali su je Tibetanski budistički centar i Globalna međunarodna indijska škola u Singapuru, u travnju 2017., u godini Japansko-indijskoga prijateljstva, pozvana je da održi deset predavanja u Japanu;
● U kolovozu 2017. otputovala je u Indoneziju, da bi već u listopadu 2017., u povodu UN-ovoga Međunarodnoga dana nenasilja, bila pozvana u Palaču mira u Haagu, pa je održala predavanja u Nizozemskoj, Austriji i Njemačkoj, a u svibnju 2018. ponovno je otputovala u Japan.
● U listopadu 2018., u povodu UN-ovoga Međunarodnoga dana nenasilja, pozvana je da održi deset predavanja i u Saudijskoj Arabiji, Maleziji, Kambodži i Vijetnamu.
● Od veljače do travnja 2019. u povodu 150. godišnjice rođenja Mahatme Gandhija, održala je 48 predavanja u Egiptu, Turskoj, Bahreinu, Italiji, Grčkoj, Švedskoj, Egiptu, Australiji, Fidžiju, Novom Zelandu, Japanu i Južnoj Koreji.
● Dr. Shobhana Radhakrishna vjeruje da obrazovana mladež ima ogroman potencijal za postizanje željenih društvenih promjena prema Gandhijevom načelu. Ministarstvo mladih i sporta Republike Indije pozvalo ju je da održi predavanja za mlade na nacionalnim festivalima mladih.

Doktorica Radhakrishna ima više od 38 godina iskustva u društvenom radu na razvojnim projektima širom Indije. Bivša je predsjedateljica Gandhijevoga mirovnoga centra u Indiji, savjetnica je Nacionalne koalicije za obrazovanje u New Delhiju.

Od Ministarstva ruralnoga razvoja Vlade Republike Indije dr. Shobhana Radhakrishna primila je priznanje „Eminentni građanin“.

Obilježavanje 150. godišnjice rođenja Mahatme Gandhija

Nazočne su pozdravili predstavnici organizatora, predsjednik Hrvatsko-indijskoga društva, gospodin Joginder Singh-Nijjar, i veleposlanik Republike Indije u Zagrebu, Nj. E. gospodin Arindam Bagchi.

S obzirom da je dr. Shobhana Radhakrishna govorila engleskim jezikom, sažetak njenoga izlaganja Transformational Leadership of Mahatma Gandhi and its Relevance in the Contemporary World, preveo je i pročitao tajnik Hrvatsko-indijskoga društva, gospodin Robert Bulat:

“Mahatma Gandhi je najpoznatiji Indijac na svijetu. Njegov život bio je pun predanosti i jednostavnosti. Cijenio je nenasilje, mir i istinu kao vodeća načela svojega života. Slijedio je unutrašnji glas koji ga je vodio čitav život. Mogao je s pravom reći: ‘Moj život je moja poruka.’ Mahatma Gandhi javno je pokazivao sposobnost da uzdigne pitanje ćudoređa s osobne razine i pretvori ga u problem koji odražava i utječe na etiku cijeloga čovječanstva.

Malo je vođa dvadesetoga stoljeća koji mogu biti dorasli uzoru koji je postavio Mahatma Gandhi u pogledu etičkoga vodstva. Mahatma Gandhi dokazao je da su ćudoređe i etičko ponašanje usko vezani uz pravo razumijevanje i filozofiju istine i nenasilja. Misao i načela Mahatme Gandhija mogu voditi ljude u svakom dijelu svijeta jer imaju snagu nadahnuti i uzrokovati promjenu. Vodstvo temeljeno na vrijednosti koju je podupirao Mahatma Gandhi u javnom životu savršen je uzor koji treba oponašati u svim našim područjima djelovanja. Gandhijeva ekonomika zalaže se za etičko postupanje, transparentnost i razlikuje privatna i društvena sredstva u upravljanju poduzećem. Gandhi je odličan primjer za suvremenu i ambicioznu mladež u upravljanju etičkim te održivim razvojem.

Zamišljao je svijet pun mira i složnosti, svijet gdje bi različite svjetske vjere, kulture i narodi živjeli zajedno s međusobnim poštovanjem i snošljivošću, a ne sa sumnjom i mržnjom. U stoljeću koje su obilježili dva svjetska rata, holokaust i atomska bomba, kada je svijet bio satrt mržnjom i nesnošljivošću, Gandhi je nastupio kao moćna suprotnost čovjekovoj okrutnosti i ograničenosti uma. Postao je glas zdrava razuma i zvijezda vodilja svim miroljubivim i snošljivim pojedincima. Gandhijeva misao mira priznata je širom svijeta. Gandhijevo ime istoznačno je s mirom i nenasiljem.

Za Gandhija, vjersko i duševno obrazovanje u okviru nenasilja tvori jezgru mirovnoga obrazovanja. Gandhijevo razmišljanje o nejednakosti, društvenom razvoju, prosvjeti i nenasilju može značajno pridonijeti rješavanju društvenih i gospodarskih izazova te današnjih etičkih dilema. Sadašnji obrazovni sustav potkopava društveni cilj i obvezu izgradnje uravnotežene osobnosti. Za Gandhija, vrijednosno obrazovanje potrebno je za duhovni razvoj pojedinca, dok je mirovno obrazovanje po život važno za čovječanstvo u cjelini.

Predavanje pokušava odrediti neka načela, misli i izbore koji nam mogu pomoći u našoj potrazi za izvrsnijom zbiljom. Pouke iz života Mahatme Gandhija nude nam neprocjenjive savjete za prosvijećen, značajan, društveno odgovoran i razuman život.“

Obilježavanje 150. godišnjice rođenja Mahatme Gandhija

Za uspomenu na predavanje, predsjednik Hrvatsko-indijskoga društva, gospodin Joginder Singh-Nijjar, uručio je dr. Shobhani Radhakrishni knjigu Croatia, o turističkim biserima Lijepe Naše.

Za Hrvatsko-indijsko društvo piše: mr. sc. Barbara Bulat